Gaustatoppen

1883 moh. Se 1/6 av Norge. Ta Gaustabanen til toppen

Gaustatoppen, 1883 m.o.h., er en populær fjelltopp blant turister og turgåere, opp mot 30.000 besøker fjelltoppen hvert år

Mange mener dette er Norges vakreste utsiktspunkt, kanskje ikke så underlig når hele 1/6 av Norges areal er synlig på godværsdager. Om vinteren er Gaustatoppen et yndet frikjøringsområde. Frikjøring er alltid forbundet med risiko, og all ferdsel utenfor oppmerkede løyper er på eget ansvar. Vi anbefaler kun å ferdes fra toppen med en godkjent guide som kjenner området og som er oppdatert på vær- og skredfaren. Om sommeren vandrer flere titalls tusen opp til Gaustatoppen hvert år. Det går busser fra Gaustablikk til Stavsro (startstedet for toppturen), og det tar ca 2,5 time opp til toppen av Gaustatoppen. Underlaget er steinete, så bruk egnet fottøy. Utsikten er faktisk mulig for de aller fleste å nyte. Dersom du ikke har mulighet for å ferdes til fots er det mulig å ta Gaustabanen til toppen. Ideen om Gaustabanen ble lansert i 1953. Drømmen var å bygge et turistanlegg så unikt og spennende at folk flest skulle benyttet muligheten til å oppleve Gaustatoppen. Prosjektet var ambisiøst.

Gaustabanen

Gaustabanen – en både spektakulær og dramatisk fløybane midt inne i Gaustatoppen – ble åpnet for publikum i 2010 etter en 4 års prøveperiode. Finansiering For å få det finansiert inviterte man Forsvaret med på laget. Etter hvert ble det mer og mer forsvar, og mindre og mindre turisme. Da banen endelig sto ferdig i 1959 var turismen helt borte. Det man fikk var et hermetisk lukket NATO-anlegg, som etter hvert også ga plass til værvarsling og kringkasting. Under ideelle forhold kan du skue ut over et område på 60 000 km², noe som tilsvarer nesten en sjettedel av fastlands-Norge. Til sammenligning er Danmark ca. 43 000 km². Årlig har mer enn 30 000 mennesker gått turen til Gaustatoppen. Med Gaustabanen kom muligheten for å kombinere. Du kan gå den ene veien og ta banen den andre veien, eller ta banen begge veier. Dette har ført til en voldsom økning i besøkstallet. Sommeren 2013 var nær 50 000 mennesker på Gaustatoppen.

 

FINN OSS!

Følg oss på sosiale medier

Webcam: Hotellbakken
Webcam: Gaustablikk Expressen
Webcam: Gaustatoppen

Gaustablikk Høyfjellshotell